RouwWijzer DELA
Zoek

Wat doet rouw met ons gedrag?

Leestijd: 2 min
Nood aan ondersteuning?
Ontdek wat jou kan helpen

Wanneer je iemand verliest, kan zich dat uiten via verschillende emoties. Zo kan je geconfronteerd worden met verdriet, boosheid of angst... Maar rouwen kan ook impact hebben op ons gedrag.

Veranderingen in gedrag

Sommige mensen gaan zich anders gedragen na een verlies. Zo kunnen we bepaalde dingen juist heel veel gaan doen na het overlijden (bijvoorbeeld dagelijks naar het kerkhof gaan). Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: dat we sommige zaken plots niet meer (willen) doen omdat ze ons te hard herinneren aan de overledene. Zo smaakt zijn/haar lievelingsgerecht bijvoorbeeld niet meer of laat je een hobby vallen die je samen uitoefende. Het kan ook dat we bepaalde mensen gaan vermijden omdat we bij hen geen klankbord vinden voor ons verdriet.

Enkele voorbeelden van mogelijke gedragingen:

  • Je niet meer onder de mensen willen begeven
  • Vluchtgedrag (bijvoorbeeld zich verliezen in alcohol)
  • Compensatiegedrag (shoppen)
  • Zoeken naar nieuwe ervaringen
  • Het ontmoeten van nieuwe mensen
  • Werken aan persoonlijke ontwikkeling
  • Drastische veranderingen doorvoeren (bijvoorbeeld van job veranderen of verhuizen).

Hoe nieuw gedrag ook helpend kan zijn in je rouw

Nieuw gedrag kan zeker ook gezond en helpend zijn. Heel veel rouwenden ondernemen dingen om hun verlies draaglijker te maken en proberen daarbij betekenis te geven aan hun verdere leven. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende ouders die tal van mooie vzw’s hebben opgericht of boeken hebben geschreven ter nagedachtenis aan hun overleden kind.

Je anders gaan gedragen kan een tijdje helpend lijken, maar veel minder gezond zijn. Bijvoorbeeld je toevlucht nemen tot alcohol of ongezonde voeding.

Zoals A.F.Th. van der Heijden aangeeft in zijn boek Tonio, dat hij schreef ter nagedachtenis aan zijn overleden zoon: “Mijn brein is allang immuun geworden voor de pijnstillende werking van de alcohol. Drank is weer gewoon wat het altijd was: een verlammende roesverwekker. Met dit verschil dat het innemen de pijn om het gemis soms juist verhevigt.”

Het kan ook zijn dat een bepaald gedrag jou tijdelijk goed helpt, maar daarna niet meer, zoals jouw verhaal vertellen tegen vriendinnen of aan een lotgenotengroep. Je merkt dat dit jou deugd doet, maar na een tijdje merk je dat het niet meer zo goed helpt en dat je de verhalen van de anderen er niet meer bij kan hebben. Dat gedrag is dan niet meer zo helpend.

Rouwen is uniek en dus zijn onze gedragingen allemaal anders. Stap voor stap leren we onszelf (beter) kennen en ontdekken we welke handelingen helpend zijn bij onze rouw en welke ons rouwproces eerder belemmeren.

Wat doet rouw met onze gevoelens
Heeft dit artikel jou geholpen?
Niet nuttig Heel nuttig