Menu
Zoek
Contact

Wanneer neem je een overlijdensverzekering?

11 mei 2023
Leestijd: 3 min
Mensen sluiten doorgaans wel vaker verschillende soorten verzekeringen af. Brandverzekering, familiale verzekering, maar ook allerlei soorten levensverzekeringen. Tot deze laatste categorie behoort ook de overlijdensverzekering. Maar wat is een overlijdensverzekering nu juist en waarom is het interessant?

Een overlijdensverzekering beschermt je naasten

Waarin verschilt een overlijdensverzekering van alle anderen? Bij de meeste andere verzekeringen krijg je je verzekerd bedrag uitgekeerd op een specifiek moment in je leven. Je kan deze extra spaarcenten dan bijvoorbeeld gebruiken als aanvullend pensioen. Een overlijdensverzekering doet net het omgekeerde: uitbetalen bij overlijden.
Voor wie is dit bedrag vooral interessant? Als je overlijdt, vallen je nabestaanden terug op één inkomen en zal het financieel een stuk moeilijker worden. Denk maar aan het aflossen van een lening en de levensstandaard onderhouden. Dit bovenop het verdriet en verlies dat ze moeten verwerken.
Een overlijdensverzekering geeft je naasten op dat moment een financiële ondersteuning wanneer je er niet meer bent.

Soorten overlijdensverzekering

Verzekeringen komen meestal in allerlei varianten. Dat is bij een overlijdensverzekering net zo. We onderscheiden drie soorten:

Tijdelijke overlijdensverzekering

  • De polis heeft een specifieke einddatum (bijvoorbeeld pensioengerechtigde leeftijd, einde lening: schuldsaldo)
  • Het verzekerd bedrag wordt uitgekeerd als je voor deze datum zou overlijden.

Levenslange overlijdensverzekering

  • De polis heeft geen einddatum.
  • Het verzekerd bedrag wordt steeds uitgekeerd, ongeacht het moment van overlijden.
    Een overlijdensverzekering is dus geen spaarproduct, maar een manier om je in te dekken tegen een mogelijk risico, in dit geval een overlijden. Wist je dat een uitvaartverzekering eigenlijk ook een overlijdensverzekering is?

Een verzekering om je uitvaartkosten te betalen

Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om je verzekerd bedrag bij overlijden te gebruiken om je uitvaartkosten te betalen. Waarom is dit interessant? Een begrafenis of crematie met alle extra’s zoals koffietafel en viering kosten een handvol geld. Je nabestaanden staan dan in voor de regeling en het bekostigen van je uitvaart op een moment waarbij ze vaak veel te verwerken hebben.
Een uitvaartverzekering heeft als hoofddoel het betalen van je uitvaartfacturen. Is er een restbedrag, dan gaat dit naar je zelf gekozen begunstigde(n).
Op die manier ben je zeker dat je nabestaanden gespaard blijven van kosten én zorgen, want een uitvaartverzekering zoals die van DELA, ondersteunt je nabestaanden ook na de uitvaart. Denk maar aan het regelen van praktische en administratieve zaken. Zo kunnen zij in rust afscheid nemen en is er tijd om te rouwen.
Lees alles over het DELA Uitvaartzorgplan en ontdek hoe je meer kan doen voor je familie.