Menu
Zoek
Contact

Speechen op een uitvaart: 10 praktische tips

21 september 2023
Leestijd: 2 min

Wie een afscheidsrede op een uitvaart moet geven doet dat zelden zonder zenuwen. Het is sowieso niet evident om voor een publiek te spreken, en dat geldt zeker in de emotionele periode na een overlijden. Een goede voorbereiding kan al een pak stress wegnemen. Met deze 10 praktische tips breng je in alle rust je uitvaartspeech.

  1. Oefen vooraf je afscheidsrede hardop voor de spiegel. Of lees de toespraak voor aan een vriend.
  2. Draag kledij en schoenen waar je je prettig en comfortabel in voelt. In loszittende kledij zal je trouwens makkelijker kunnen ademhalen en minder snel zweten.
  3. Het is niet nodig om de afscheidsrede uit het hoofd te leren; wees authentiek. Houd wel de uitgetypte rede (in een groot lettertype) bij de hand.
  4. Wil je graag beelden of muziek integreren? Dat kan jouw speech levendiger maken en extra herinneringen oproepen. Overleg wel vooraf met de uitvaartondernemer over de technische aspecten.
  5. Let op je houding als je gaat praten. Zorg dat je met beide benen stevig op de grond staat en houd je rug recht.
  6. Probeer variatie te brengen in jouw spraakritme, bijvoorbeeld door het volume van praten aan te passen, maar ook de snelheid en toon. Tracht sowieso langzaam te praten. Praat je van nature snel? Pauzeer dan even tijdens de speech.
  7. Om de zenuwen te temperen kan het helpen als je je voorstelt dat je voor verschillende mensen je verhaal doet, en niet voor een grote groep. Wanneer je eenmaal vooraan in de aula of de kerk staat, zoek dan oogcontact met iemand van de familie die je goed kent en haal een paar keer diep adem. Richt je dan tot hem of haar alsof je een een-op-een-gesprek hebt. Maak vervolgens connectie met een volgende persoon. Dat contact zal de ook nabestaanden goed doen.
  8. Geraak je geëmotioneerd tijdens de speech? Dat is niet erg, het is immers een afscheid en daar horen tranen bij. Gun jezelf af en toe een adempauze of drink een slokje water en bekijk ondertussen de tekst, en houd een zakdoekje bij de hand. Spreek op voorhand af wie het van jou kan overnemen indien je overmand wordt door emoties.
  9. Je kan ook bewust een moment van stilte inbouwen in je speech, bijvoorbeeld om een kaars aan te steken of een bloem op de kist te leggen.
  10. Als je liever niet zelf spreekt maar het liever aan een professional overlaat, bespreek dan de mogelijkheden van een voorganger met jouw uitvaartondernemer.