Een geliefde herdenken is een belangrijke stap in het rouwproces. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier en tempo. Wellicht sta je elke dag wel een moment stil bij een mooie herinnering. Je kan er ook voor kiezen om een herdenkingsmoment met vrienden en familie te organiseren. In deze blog geven we jou tips om daar een onvergetelijk moment van te maken.
Herinneringen koesteren aan een dierbare overledene doen we allemaal, ook wanneer het overlijden al een hele tijd achter ons ligt. De één brengt daarbij een bezoek aan een begraafplaats, de ander drinkt een goed glas wijn bij het kijken naar de favoriete film van de overledene. Om herinneringen samen met vrienden en familie te herbeleven kan je ook een herdenkingsmoment organiseren. Tijdens zo’n moment vier je het leven van de overledene. Het verdriet kan worden verzacht door emoties en anekdotes te delen met geliefden. Zo verbinden jullie als nabestaanden met elkaar. Het is een moment om oude herinneringen levendig te houden, én een gelegenheid zijn om samen nieuwe herinneringen te creëren.
Volgende tips kunnen helpen om een herdenkingsmoment te organiseren waar jullie samen nog lang zullen aan terugdenken. En, waarom niet, dat jullie elk jaar opnieuw willen houden.
Creëer een herinneringsplaats waar een positieve en warme sfeer hangt. Sta eens stil bij een plek waar de overledene graag was, of een locatie met een betekenis: een park of bos, het favoriete restaurant, zijn of haar tuin, een museum, … Kleed de locatie persoonlijk aan: hang foto’s op van de overledene (in een tuin kan je die foto’s bijvoorbeeld in een boom hangen), bevestig quotes van de overledene aan de muren, of post-its met zijn stopwoordjes…
Bedenk een ritueel dat jullie tijdens het event samen kunnen beleven. Voorzie bijvoorbeeld een mooi fotoboek dat de aanwezigen kunnen aanvullen met hun eigen foto’s van de overledene. Of vraag de gasten om een korte quote op een steen te schrijven en leg die in een vijvertje. Je kan ook teksten op een papiertje laten schrijven; de papiertjes verzamel je in een mooi potje dat je bij de rustplaats van de overledene kan plaatsen. Of maak samen een lampionnenwandeling wanneer het donker wordt.
Stel een menu samen dat de favoriete gerechten van de overledene bevat. Ook met de menukaart kan je creatief omspringen door foto’s van de overledene in de keuken of op restaurant te gebruiken. Daarnaast kan je een playlist samenstellen met de lievelingsmuziek van de overledene. Of, waarom niet, zing samen met de aanwezigen zijn favoriete nummers.
Breng warme herinneringen naar boven met een activiteit waar de overledene van hield. Maak ook hier een herdenkingsmoment van en neem de tijd. Ga nog eens naar jullie favoriete voetbalmatch kijken, of speel samen met de genodigden een voetbalmatch. Engageerde de overledene zich voor het milieu? Zet zijn engagement dan verder en ga bijvoorbeeld samen met alle gasten een park in de buurt netjes maken.
Voorzie een goodiebag die de gasten na afloop van het feest mee naar huis kunnen nemen, gevuld met spullen die de overledene typeren: een blikje van zijn favoriete bier, een staaltje van haar favoriete parfum of handcrème, een recept van een gerecht dat hij lekker kon klaarmaken… Zo kan iedereen ook na het herdenkingsmoment teruggrijpen naar de mooiste momenten.
Ben je op zoek naar andere manieren om jouw dierbare overledene te herdenken? Onze blog over herdenkingsrituelen zal jou wellicht inspireren.