Het congres ‘Zicht op Uitvaart’ brengt professionals werkzaam in de uitvaartsector samen om te reflecteren over de kwaliteit van ons beroep. Om met open vizier te praten over de toekomst van de sector.

Mis dit uniek moment niet.

Bent u werkzaam in de uitvaartsector? Dan heten wij u van harte welkom.

De deuren van de Proximus lounge te Brussel gaan open om 14 uur. Even later buigen de deskundigen én moderator Rik Torfs zich over de uitvaartsector. Want het wegvallen van de vestigingswet in Vlaanderen is een feit, de beroepsernst wordt uitgehold… dringt de bescherming van het vak zich op?

Onderwerpen als wetgeving, ethiek, trends en nieuwe ontwikkelingen passeren de revue. Dan volgt een panelgesprek waarbij enkele prominente stakeholders de discussie opstarten over de nood aan een kwaliteitsstandaard binnen de sector.

Om 18.30 uur volgt een netwerkreceptie en een walkingdinner.

Schrijf u nu in voor het Uitvaartcongres op 13 november.

Zo krijgen we samen zicht op de uitvaart van morgen.

Programma | woensdag 13 november

14.00 uur - Ontvangst
15.00 uur - Opening door Rik Torfs en welkom door Sandra Schellekens
15.30 uur - Deel 1 | sprekers - Zicht op wetgeving, ethiek, nieuwe ontwikkelingen en trends
17.00 uur - Pauze
17.30 uur - Deel 2 | panelgesprek – Zicht op kwaliteit
18.30 uur - Walkingdinner en networking
21.00 uur - Einde programma

De inschrijvingen zijn afgesloten. 

 

Deel 1 | Zicht op wetgeving, ethiek, nieuwe ontwikkelingen en trends

Het ethisch dilemma van de begrafenisondernemer.

Dr. Katrien Schaubroeck | ethisch filosoof

Dr. Katrien Schaubroeck is als docent en onderzoeker verbonden aan het departement Wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen, waar ze zich verdiept in thema's uit de morele psychologie en toegepaste ethiek.

Kan wetgeving ons ambt nog beschermen en moeten we angst hebben voor de nieuwe vormen van uitvaart?

Stijn Timmerman | advocaat

Stijn Timmerman is advocaat sinds 2006 met specialisatie in uitvaartrecht. Sinds 2010 is hij juridisch raadgever van de Uitvaartunie Vlaanderen. Stijn is auteur van het boek “Vlaams Uitvaartrecht” en docent Recht bij Syntra-West (opleiding begrafenisondernemer).

Nieuwe beroepen in de uitvaartsector, wat met de traditionele uitvaartondernemer?

Sarah Dumont | Happy End

Sarah Dumont werkte 15 jaar als journalist. Na een universitaire graad in rouw en rouwwerkzaamheden in 2015, creëerde ze Happy End, een informatie- en reflectiesite waar ze ook recente trends in afscheid nemen op de voet volgt. In oktober publiceert ze een boek: « Un enterrement comme je veux ! » de eerste praktische gids voor civiele begrafenissen.

Deel 2 | Zicht op kwaliteit

Het panelgesprek biedt de kans om het gesprek op te starten over de nood aan kwaliteit in de uitvaartsector. We horen de opinie van de begrafenisondernemer, de vertegenwoordiger van de sector en de stem van de klant. Neem ook deel aan de discussie en breng uw stem uit tijdens het congres.

 

Thomas Heiremans | Regiodirecteur Sereni Vlaanderen

Thomas Heiremans is opgegroeid in de uitvaartsector en sinds 2001 als zelfstandig ondernemer actief in de sector. Gedurende 15 jaar heeft hij het bedrijf van Eddy Heiremans mee uitgebouwd. Sinds juni 2016 is Thomas actief bij Sereni. Daarnaast is hij ook politiek actief, gepassioneerd door de wielersport en woordvoerder bij Uitvaartunie Vlaanderen.

Johan Dexters | Voorzitter Funebra

Johan Dexters is eigenaar en mede-eigenaar van meerdere begrafenisondernemingen. Woordvoerder en vicevoorzitter van het paritair comité 320 uitvaartsector, lid van de raad van bestuur van Enaos België, Belgisch vertegenwoordiger van FIAT-IFTA, voorzitter van de Koninklijke beroepsvereniging van Aannemers van Begrafenissen van Antwerpen.

Sébastien T’jean | Begrafenisondernemer

Sébastien T’jean is manager van zijn familiebedrijf (3de generatie) en afgestudeerd aan de ULG in bedrijfsbeheer. Hij is voorzitter van de Federatie van Begrafenisondernemers van Namen-Luxemburg en Waals-Brabant. De afgelopen twaalf jaar leidde en ontwikkelde Sébastien zijn onderneming Consortium de Funérailles (voornamelijk in Waals Brabant).

 

Madeleine Janssens | WHY5 Research Consultant / Member of the board

Madeleine Janssens is Socioloog en Expert in Diagnostic Research en heeft een postgraduaat in Marketing (huidige Vlerick school). In 2010 kreeg ze de titel van Master Marketeer. In de afgelopen 35 jaar heeft ze als kwalitatieve onderzoeker een ruime internationale ervaring opgebouwd in meer dan 55 landen en in een veelheid van productcategorieën, waaronder uitvaart.

 

U bent in goede handen

Sandra Schellekens | Managing Director Verzekeren a.i. | Gastvrouw

Studeerde Wiskunde aan de Leiden University. Werkzaam bij coöperatie DELA sinds 2009 en de afgelopen 5 jaar was zij directeur Uitvaartverzorging. Per 1 februari dit jaar maakte ze de overstap naar DELA België en op 1 januari 2020 neemt ze het roer over van Jack van der Putten als CEO van DELA België.

Het is haar overtuiging dat de coöperatieve grondslag van DELA een grote motivator is: het belang van onze klanten altijd op één, gericht op lange termijn duurzame resultaten.

Rik Torfs | Hoogleraar, kerkjurist | Moderator

Rik Torfs studeerde rechten, kerkelijk recht en notariaat in Leuven, waar hij in 1987 promoveerde en op jonge leeftijd hoogleraar werd. Hij is auteur van vijftien boeken en meer dan driehonderd wetenschappelijke artikelen. Hij is gastprofessor aan de universiteiten van Straatsburg en Stellenbosch. Als opiniemaker is hij een veelgevraagde gast in discussieprogamma's in België en Nederland. Drie keer per week schrijft hij een column voor Het Laatste Nieuws.

Praktische informatie

Wanneer

Woensdag 13 november 2019 | 14.00 -21.00 uur

Locatie

Proximus Lounge Brussel
Stroobantsstraat 51, 1140 Evere

Parkeren en shuttle bus

Bij voorkeur parkeert u op de Olympiadelaan 10, Evere (naast Hotel Marriott Courtyard).
Een shuttlebus brengt u naar het congres in zes minuten.
De bussen rijden tussen 13.30 en 22.00 uur.

Doelgroep

Professionals werkzaam in de uitvaartbranche en toeleveranciers.
Het congres is een tweetalig evenement. Simultaanvertaling is voorzien: wij zorgen voor headsets en vertaling van Frans naar Nederlands.

Kosten

Het congres is gratis en wij rekenen op de aanwezigheid van wie zich inschrijft.
Zou u er op het laatste moment toch niet geraken?
Sta dan uw plaats af aan een collega of verwittig ons.
Want komt u niet opdagen zonder ons verwittigd te hebben voor 6 november?
Dan ontvangt u een factuur van 75 euro. Het bedrag schenken wij integraal aan een goed doel.

Organisatie

Het congres "Zicht op uitvaart" is georganiseerd door DELA.

Contact

Heeft u een vraag? Neem dan contact op met Ann Costermans, acostermans@dela.be