Uitvaart bijwonen

Een uitvaart bijwonen is nooit een fijne gebeurtenis. Het maakt niet uit of je de overledene goed hebt gekend. Misschien kende u de overledene slechts vaag, maar liggen de nabestaanden je na aan het hart. Bovendien is het vaak moeilijk om mensen in rouw een hart onder de riem te steken.

Wat zeg ik tegen de familieleden en nabestaanden? Wat schrijf ik op een condoleancekaart? Wat draag ik tijdens de afscheidsplechtigheid? Welke bloemen of bloemstukken bestel ik best?

Wij helpen u graag op weg met enkele tips:

Wat zeg ik?

Wat zegt u tegen mensen die verdrietig zijn om het heengaan van een geliefde? Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt en ook de nabestaanden niet goed kent, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven.

Heeft u de overledene goed gekend, dan zijn enkele mooie woorden over de overledene fijn om te horen. Bijvoorbeeld: “We gaan hem allemaal ontzettend hard missen. Hij was een prachtige mens… Veel sterkte en zoek vooral heel veel steun bij elkaar. ” Kent u de nabestaanden heel goed, dan kan een omhelzing op dat moment de nodige steun bieden.

Laat vooral uw gevoel spreken en de rest komt vanzelf.

Wat draag ik?

Vandaag hoeven vrouwen niet langer in een deftig zwart mantelpakje en de heren in een zwart kostuum met hoge hoed. De algemene regel voor uitvaartceremonies is eenvoudig: deftige kledij in niet al te felle kleuren. Dus een geklede jeansbroek met hemd en vest voor de mannen kan perfect. Een das of strik mag maar moet niet meer. Daarnaast zijn zwarte of bruine herenschoenen wel gepast voor een uitvaart, dus geen sportschoenen.

Voor de dames die graag een kleurrijk accent aan hun outfit toevoegen: dit kan, maar overdrijf niet. Stijlvolle schoenen met hoge hakken kunnen wel. Pas op met teveel make-up en opzichtige sierraden. De aandacht moet immers naar de overledene gaan. Soms wordt er op de rouwbrief een dresscode vermeld, bijvoorbeeld witte kledij of een welbepaald kleuraccent. Respecteer deze wensen.

Hoe condoleer ik?

Na ontvangst van de rouwbrief is het gepast om een persoonlijke en handgeschreven condoleancekaart te sturen of af te geven voor de plechtigheid. Wanneer u een voorgedrukte condoleancekaart stuurt, schrijf er ook altijd een persoonlijke tekst bij.

Inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje bij onze afscheidsteksten.

Hoe condoleer ik online?

U kunt ook online condoleren. Een gebruiksvriendelijke, snelle en volledig ingeburgerde manier om uw medeleven te betuigen. Op ingedachten.be is het mogelijk om online het publieke rouwregister te tekenen van een overledene, een virtueel kaarsje te branden of een privé condoleancekaart te sturen via e-mail.

Condoleer online

Betrek kinderen bij het afscheid

Kinderen kijken hoe volwassenen omgaan met de dood en afscheid nemen en volgen dat voorbeeld. Laat als volwassene zien dat de dood niet eng of beladen is en betrek kinderen actief bij het afscheid nemen. Op die manier geeft u hen een waardevolle les voor de toekomst: u leert hen hoe ze op een goede manier kunnen omgaan met rouw en verlies.

Lees meer over de rouwverwerking bij kinderen

Tip: ga langs bij vrienden

Wanneer een dierbare van goede vrienden is overleden, breng dan een bezoekje na de uitvaart. Zorg er wel voor dat u vooraf checkt of bezoek gewenst is of niet. Voor de meeste mensen in rouw is dit een welgekomen steun in moeilijke tijden.

Na de uitvaart is er onze nabestaandenzorg

Een uitvaart is nooit een fijne gebeurtenis om mee te maken. Naast de organisatie van een mooie afscheidsceremonie (waarmee onze begrafenisondernemers u graag helpen) zijn er nog heel wat administratieve en financiële zaken die achteraf geregeld moeten worden. Onze consulenten nabestaandenzorg helpen u daar graag bij.

Ontdek onze nabestaandenzorg

Vind een begrafenisondernemer

Een begrafenisondernemer kan u nu al helpen met het vastleggen van uw eigen uitvaartwensen. Bovendien weet hij alles over de uitvaart-etiquette.

Vind een begrafenisondernemer